Ontdek de Geschiedenis van Onze Gemeente

Welkom op onze speciale pagina waar we stilstaan bij het 80-jarig jubileum van de bevrijding. Het is een bijzonder moment waarop we zowel het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken als de herwonnen vrijheid vieren. Samen met de dorpen in de gemeente Drimmelen is er een divers programma samengesteld dat terugblikt op onze geschiedenis.

 

 

 

We hebben een overzicht samengesteld van alle evenementen en activiteiten die de komende maanden in de gemeente Drimmelen plaatsvinden. Of je nu geïnteresseerd bent in historische wandelingen, tentoonstellingen, lezingen of herdenkingsdiensten, er is voor iedereen iets te ontdekken en te beleven.

Oorlogsverhalen

Op deze pagina vind je artikelen die de gebeurtenissen belichten die zo kenmerkend zijn voor de gemeente Drimmelen. Elk artikel biedt een inkijkje in onze lokale geschiedenis en de bijzondere verhalen van toen.

 

Linecrossers

Vanaf 6 november 1944 waren 21 mannen bereid om berichten, microfilms, koeriers, piloten, joden en zelfs een generaal vanaf Werkendam en Sliedrecht via de Biesbosch of de Nieuwe Merwede naar het bevrijde zuiden over te brengen. Ze stonden al snel bekend als "line-crossers".

De mannen gingen in donkere, veelal steenkoude nachten hun kostbare vracht wegbrengen om terug te keren met berichten voor het bezette gebied en broodnodige medicijnen (vooral insuline). Toen in januari 1945 de Biesbosch afgesloten werd voor zijn normale bewoners was het heel duidelijk dat alles wat zich 's nachts in de Biesbosch ophield daar volgens de bezetter niet hoorde. Ondanks de vele hachelijke situaties probeerde men een geregelde dienst te onderhouden. In de zes maanden die nog restten tot de bevrijding, met grofweg 180 nachten die lang niet allemaal maanloos waren, zijn 370 crossings uitgevoerd. 

 

Bruggetje van St Jan

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was Zuid-Nederland bevrijd, maar Noord-Nederland nog niet en lag de Biesbosch hier tussenin. Het gebied werd gebruikt door Duitsers om naar Noord-Nederland te komen en voor joden en gestrande piloten om naar Zuid-Nederland te komen. Deze verbinding werd verzorgd door line-crossers. Daarbij werd regelmatig het bruggetje over de Sloot van Sint Jan gepasseerd. Het verzet onderschepte in de buurt van het bruggetje veel Duitsers. 

Op het bruggetje is een plaquette aangebracht waarmee dit herdacht wordt. De tekst luidt: Symbool van verzet, door Onderduikers, hun Helpers en Line-crossers. Punt van Ontwapening 75 vijandelijke soldaten door onderduikerscommando.

Om dit historische jubileum op een passende manier te vieren, hebben verschillende organisaties hun krachten gebundeld. De 4/5 Mei Comités, de heemkundekringen, Stichting de Liniecrossers, en VVV Biesbosch Drimmelen hebben samen met de gemeente een uitgebreid programma opgesteld. Deze herdenkingen en festiviteiten starten in oktober – het moment waarop de eerste plaatsen in Brabant 80 jaar geleden werden bevrijd – en lopen door tot en met 5 mei 2025, wanneer we onze vrijheid vieren.