80 jaar bevrijding
Ontdek de Geschiedenis van Onze Gemeente
Welkom op onze speciale pagina waar we stilstaan bij het 80-jarig jubileum van de bevrijding. Het is een bijzonder moment waarop we zowel het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken als de herwonnen vrijheid vieren. Samen met de dorpen in de gemeente Drimmelen is er een divers programma samengesteld dat terugblikt op onze geschiedenis.

We hebben een overzicht samengesteld van alle evenementen en activiteiten die de komende maanden in de gemeente Drimmelen plaatsvinden. Of je nu geïnteresseerd bent in historische wandelingen, tentoonstellingen, lezingen of herdenkingsdiensten, er is voor iedereen iets te ontdekken en te beleven.
Oorlogsverhalen
Op deze pagina vind je artikelen die de gebeurtenissen belichten die zo kenmerkend zijn voor de gemeente Drimmelen. Elk artikel biedt een inkijkje in onze lokale geschiedenis en de bijzondere verhalen van toen.
Linecrossers
Vanaf 6 november 1944 waren 21 mannen bereid om berichten, microfilms, koeriers, piloten, joden en zelfs een generaal vanaf Werkendam en Sliedrecht via de Biesbosch of de Nieuwe Merwede naar het bevrijde zuiden over te brengen. Ze stonden al snel bekend als "line-crossers".
De mannen gingen in donkere, veelal steenkoude nachten hun kostbare vracht wegbrengen om terug te keren met berichten voor het bezette gebied en broodnodige medicijnen (vooral insuline). Toen in januari 1945 de Biesbosch afgesloten werd voor zijn normale bewoners was het heel duidelijk dat alles wat zich 's nachts in de Biesbosch ophield daar volgens de bezetter niet hoorde. Ondanks de vele hachelijke situaties probeerde men een geregelde dienst te onderhouden. In de zes maanden die nog restten tot de bevrijding, met grofweg 180 nachten die lang niet allemaal maanloos waren, zijn 370 crossings uitgevoerd.
Bruggetje van St Jan
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was Zuid-Nederland bevrijd, maar Noord-Nederland nog niet en lag de Biesbosch hier tussenin. Het gebied werd gebruikt door Duitsers om naar Noord-Nederland te komen en voor joden en gestrande piloten om naar Zuid-Nederland te komen. Deze verbinding werd verzorgd door line-crossers. Daarbij werd regelmatig het bruggetje over de Sloot van Sint Jan gepasseerd. Het verzet onderschepte in de buurt van het bruggetje veel Duitsers.
Op het bruggetje is een plaquette aangebracht waarmee dit herdacht wordt. De tekst luidt: Symbool van verzet, door Onderduikers, hun Helpers en Line-crossers. Punt van Ontwapening 75 vijandelijke soldaten door onderduikerscommando.

5 november 1944 bevrijding dorp Drimmelen
In het dorp Drimmelen ging de bevrijding niet zoals in de meeste dorpen, gepaard met zware gevechten. Het moment dat de geallieerden het dorp introkken verliep eigenlijk heel rustig. Net vóór dat moment werd er vanuit Made door de Poolse bevrijders op Drimmelen geschoten maar toen ze vernamen dat er geen Duitsers meer waren, hield dat op. Evenwel waren er in het dorp meerdere dodelijke slachtoffers te betreuren, juist ook ná de bevrijding. Drimmelen met zijn haven speelde namelijk een prominente rol en fungeerde als poort tussen bevrijd en bezet Nederland.
Een dorpeling fietste met gevaar voor eigen leven naar Made om de Poolse bevrijders te melden dat ze moesten ophouden met beschietingen. Er waren namelijk geen Duitse bezetters meer in Drimmelen-dorp. Die waren op 4 november vertrokken met een aantal schepen die ze vorderden en de rivier mee overstaken. De Polen die van niks wisten, staakten daarna de beschietingen die ze in de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 november 1944 uitvoerden. Met slechts een paar lichte pantserwagens en twee tanks reden de Polen die zware gevechten in Made geleverd hadden, richting Drimmelen. De tanks echter zakten weg in het modderige pad naar het dorp. Maar uiteindelijk toch gelukt Drimmelen te bevrijden.
De pantserwagens hebben nog wekenlang tussen Drimmelen en Made heen en weer gereden om krijgsgevangenen af te voeren. Die waren door het verzet gedurende de oorlog gevangen genomen en in de Biesbosch verborgen gehouden. Met schepen werden ze vandaar naar de haven van Drimmelen gebracht om vervolgens onder begeleiding van geallieerde soldaten en pantserwagens, naar een krijgsgevangenenkamp bij Brussel te worden getransporteerd. De haven van Drimmelen speelde tot de capitulatie op 5 mei 1945 een belangrijke rol vanwege de crossings. Krijgsplannen, medicijnen, Duitse gevangenen, geallieerde en andere vluchtelingen, net als vanuit de haven van Lage Zwaluwe werd het overgezet van of naar het bezette noorden via de Biesbosch. Daarom hielden de beschietingen door de Duitsers op Drimmelen ook aan, lang nadat het dorp bevrijd was. Beschietingen die ook in de laatste oorlogsmaanden diverse dorpelingen het leven kostte.